Moeite met volhouden? Verander je omgeving met deze 27 tips!

Carlo Kapojos/ december 20, 2018/ Artikelen/ 0 reacties

We willen allemaal fitter, sterker, slanker en gespierder worden. We weten ook dat je dan regelmatig een vorm van lichaamsbeweging moet hebben en de juiste voeding moet eten. Grote kans dat jij dit al tig keer hebt geprobeerd en dat het ook echt werkte, maar dat je op den duur terugviel in je oude patronen om uiteindelijk terug bij af te zijn – met als extraatje dat je jezelf een faalhaas vindt omdat het je wéér niet is gelukt om vol te houden. Niet getreurd: je hebt al bewezen dat je jezelf prima kan veranderen, maar heb je die keren ook aandacht besteed aan het veranderen van je omgeving? Zo niet, dan kan dit artikel wel eens jouw sleutel tot succes zijn!

 

 

VERANDEREN = TOPSPORT

Goed, je bent geen topsporter, maar besef je wel dat veranderen óók topsport is? Je moet elke dag gefocust blijven op je doel, stug door blijven zetten wanneer je het moeilijk hebt, na vallen weer opstaan en je krijgt alleen maar ‘likes’ wanneer je omgeving ziet dat je daadwerkelijk iets hebt bereikt – maar nooit voor alle opofferingen die je ervoor hebt moeten doen om daar te komen. Sterker nog: wanneer jij besluit om iets niet meer te doen omdat dat niet bijdraagt aan je doel, krijg je nog commentaar ook omdat ze je niet begrijpen en sommigen zullen zelfs expres blijven proberen om je van je koers te brengen. (Je weet wel, die figuren die telkens expres taart voor je neus zetten als ze weten dat je probeert af te vallen…)  Je zal dus niet alleen jezelf moeten veranderen, maar óók de mensen om je heen!

 

 

ZORG DAT JE MINDER WILSKRACHT HOEFT TE GEBRUIKEN

Een topsporter kweek je in een omgeving waarin alles bijdraagt aan het behalen van het sportdoel: training, voeding en rust worden perfect op elkaar afgestemd in een cirkel met de juiste mensen, zodat de sporter zich maximaal kan focussen op de sport en zich niet bezig hoeft te houden met alledaagse beslommeringen waar normale stervelingen zoals jij en ik wel mee te maken hebben. Meer beslommeringen = meer keuzestress = meer wilskracht moeten gebruiken = minder focus op je taak. Het is dan ook niet degene met de meeste wilskracht die succesvol is, maar degene die zijn of haar wilskracht het minst hoeft te gebruiken, zoals de studie van Milyavskaya (2017) liet zien. Wie hier meer te maken kreeg met verleidingen, had meer moeite om succesvol doelen te behalen. [1]

 

 

 

BEHOUD JE FOCUS

Boodschappen doen, afwassen, feesten, werken, etc. het hoort er allemaal bij en het is daarmee onderdeel van onze eigen topsport genaamd: het dagelijks leven.  Ze kunnen jouw focus flink verwateren, dus om te veranderen is het belangrijk dat je je leven zo inricht dat deze bijdraagt aan jouw verandering in plaats van tegenwerkt, anders zal je op den duur weer terugvallen omdat je het niet meer op kan brengen om continu te strijden tegen je omgeving.

 

 

 

HOE VERANDER JE JOUW OMGEVING?

Je omgeving bestaat uit:

  • De fysieke ruimte om je heen, zoals je huis en je werkplek en de buitenwereld.

  • Je sociale omgeving, zoals je partner, gezin en andere mensen waar je regelmatig mee contact komt.

  • De cultuur / maatschappij waar je in leeft. Dit heeft betrekking tot de normen en waarden in het land waar je leeft, maar ook van de subculturen waar jij je in begeeft, zoals de sportschool of de kroeg waar je wekelijks naar toe gaat.

Iedereen heeft een unieke omgeving en ook unieke doelen. Het vergt voor een ieder dan ook een unieke aanpak wat jij specifiek kan doen deze te veranderen. Een goede vraag die je jezelf hiervoor kan stellen is: “Hoe maak ik deze situatie zo makkelijk mogelijk voor mezelf om me aan mijn plan te kunnen houden?”

Het is altijd makkelijker om iets te doen wat anderen óók doen, of er ze in elk geval positief over zijn. Denk maar aan kleding en mode: er was een tijd dat de MC-Hammerbroek – a.k.a. de Drollenvanger – door veel mensen gedragen werd, maar als je dat nu doet kijken mensen er raar van op.

De MC-Hammer broek was ooit heel normaal.

Iets doen dat tegen de ‘norm’ in gaat, vergt altijd meer doorzettingsvermogen, dus help jezelf door een sociale omgeving voor jezelf te creëren waarin de dingen die jij wilt doen normaal gevonden worden. Soms kan dit betekenen dat je minder met bepaalde mensen om moet gaan en meer mensen om je heen moet verzamelen die beter bij jouw nieuwe koers passen.

Wanneer jij beseft dat je in feite alle vrijheid hebt in HOE jij het verandert (er is géén goed of fout hier!) , heb je alleen een beetje creativiteit nodig om zelf iets te bedenken. Kijk vooral naar momenten waarop het WEL goed gaat en dan zal je zien dat daar ook (een deel) van jouw oplossing voor de nog moeilijke momenten ligt. Méér doen van wat al goed werkt voor jou is een van de beste strategieën om te gebruiken!

Hieronder zijn wat situaties en suggesties gericht op veranderen van je spiermassa, vetpercentage en fitheid die je zou kunnen overwegen om die omgeving zo in te richten dat deze jou HELPT in jouw veranderproces. Het zijn slechts ideeën en bedoeld om jou op weg te helpen om jouw eigen situaties meer aan te passen in jouw voordeel, dus pin je er niet op vast, maar bedenk juist zelf hoe jij jouw situatie makkelijker kan maken!

 

THUIS:

1)  omring jezelf met de voeding die je wilt eten, dus gooi je (koel)kast vol met voedzaam eten en minimaliseer voeding die je niet wilt (of verstop het zo goed dat de drempel groot genoeg is om het niet te pakken)

2) zorg voor een opgeruimde keuken zodat je makkelijk kan koken en zorg voor fatsoenlijke spullen om mee te koken. Wanneer je dus alleen een frituurpan hebt, maak je het jezelf erg moeilijk om verantwoord te koken J

3) sla kruiden in om je eten smakelijker te maken en leer jezelf om eten op smaak te brengen. Proef dus TIJDENS het koken je eten en niet pas als het klaar is.

4) Train je thuis? Leg je trainspullen in het zicht, zodat je er aan herinnerd wordt om te trainen en ook de drempel lager is om te starten.

5) Leg je sportspullen zo neer dat je ze zo makkelijk mogelijk kan pakken, zoals bijv. al in een tas bij de voordeur.

6) Doe direct na het trainen een schoon setje kleren en handdoek in je sporttas zodat je al weer good-to-go bent voor je volgende keer trainen!

 

 

WERK:

7) Leg geen snoep/koek/whatever in je auto, op je werkplek als je moeite hebt dit onder controle te houden

8) Neem je eigen eten mee als je geen fatsoenlijk eten op het werk kan kopen. Het feit dat je tegenwoordig in de kantine heel veel lekker eten kan halen, betekent niet dat je dat MOET eten. Door je eigen eten mee te nemen heb je veel meer controle op wat je eet, hoef je niet telkens die kantine in waar al dat lekkere, verleidelijke eten ligt (wilskrachtbesparing)  én het scheelt je veel geld.

9) Collega’s die de hele tijd voor je neus lopen te snacken kan je vragen om elders te eten, mocht je er moeite mee hebben. Of ga op dat moment even met je rug ernaar toe zitten indien mogelijk. Je kan dat gerust zeggen: “Als ik jou zie eten, krijg ik ook zin in lekkers, dus ik draai me even om mezelf te helpen, sorry!”

10) Mocht er een snacktafel of hapjeskar zijn, ga daar zo ver mogelijk vandaan zitten, of zorg in elk geval dat het uit het zicht is. Ook hier kan eventueel helpen om je rug er naar toe te keren. (Als je het niet ziet, hoef je het ook niet te weerstaan!)

11) Zorg voor meer beweging door elke 30 – 60 minuten een wekkertje te zetten als herinnering. Je kan bij zittend werk even met je armen zwaaien, je rug losmaken, etc. maar regelmatig koffie halen voor je collega’s wordt altijd extra gewaardeerd (en je kan zelf water drinken als je je cafeïnegebruik wilt beperken).

12) Ga een stukje buiten wandelen in je pauze en vraag collega’s om mee te gaan.

 

 

ONDERWEG:

13) Neem géén snacks mee die niet bijdragen aan je doel.

14) Rijd je altijd langs een benzinestation en moet je van jezelf daar altijd stoppen om snacks te halen? Neem dan een andere route of – als je in de buurt komt – ga dan zoveel mogelijk op de linkerbaan rijden, zodat je niet af kan slaan naar het benzinestation.

15) Moet je op het station zijn en heb je moeite om al dat lekkers daar te weerstaan? Doe kauwgom in je mond en loop dóór!

16) Is de kauwgom niet genoeg? Adem diep in en houdt zo goed mogelijk vast (niet doodgaan uiteraard!!) en loop zo snel mogelijk naar jouw perron. Daar ben je weer veilig van alle verleiding! Mocht op het perron toch zo’n kleine toko met snacks staan, ga daar dan weer zo ver mogelijk vandaan staan / met je rug naar toe staan. (Wat je niet ziet, kan jou ook niet in verleiding brengen!)

17) Leg sportspullen in je auto! Mocht er een mogelijkheid zijn, dan kan jij je spullen pakken en lekker gaan trainen (met andere woorden: je hebt niet meer het excuus dat je je sportspullen niet bij je hebt)!

 

 

VRIENDEN/KENNISSEN/FAMILIE/MAATSCHAPPIJ:

LET OP: Dit is een heel belangrijk onderdeel van je omgeving veranderen, want naast de materiële omgeving is je sociale omgeving doorslaggevend of jij je veranderproces vol kan houden of niet. Dit deel kost waarschijnlijk de meeste moeite, maar gaat je ook de meeste winst geven op lange termijn!

18) Licht de mensen in je omgeving in over wat je aan het doen bent. Je hoeft hier geen heisa over te maken, maar vraag ze om hulp of ondersteuning. Je hoeft hiervoor niet op een podium te gaan staan, maar wanneer het moment daar is, geef dan aan “dat je minder wilt snoepen en dat het jou zou helpen als hij/zij niet blijft aandringen om ook chips te pakken / bier te drinken / etc.” Of dat ze daarom niet gek op hoeven te kijken als jij bij het gourmetten je eigen salade meeneemt. Breng ze op de hoogte en benoem kort hoe dat er uit kan zien. Zo minimaliseer je de kans dat je elke keer weer moet verantwoorden wat je doet en ook dat anderen je (bewust) tegen gaan werken.

19) Bedenk van tevoren wat je in de betreffende situatie gaat zeggen om bijvoorbeeld iets af te slaan. “Nee dank je,” kan echt voldoende zijn, maak het niet moeilijker dan nodig. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je met je mond vol tanden staat wanneer de worst & kaasschaal langskomt en uit ongemakkelijkheid eet je dan de halve schaal leeg.

20) Het kan voor je omgeving best lastig zijn om te wennen aan de ‘nieuwe jij’, zeker als je bijvoorbeeld uit een cultuur komt waar het traditie is om heel veel te eten of wanneer mensen gewend zijn van je dat jij altijd heel erg veel eet / alle restjes opeet en jij besluit om deze dingen niet meer te doen. Net als dat jouw persoonlijke verandering tijd kost, kost het je omgeving ook tijd om hier aan te wennen. Besef dat goed en zorg voor wederzijds begrip!

21) Heb je iemand in je kring die expres op een vervelende manier blijft proberen om je van je koers te brengen, ook nadat jij het hebt uitgelegd? Dan mag je die best even strenger aanspreken door te zeggen dat die persoon het jou zo heel moeilijk maakt en dat je dat erg vervelend vindt. (Vind je het moeilijk om assertief te zijn? Maak ‘assertiever worden’ dan onderdeel van jouw veranderproces en probeer hier stapsgewijs beter in te worden.)

22) Zoek teamgenoten! Als jij aan je fitheid aan het werken bent, zijn er vast meer mensen die dat ook willen. Hoe meer mensen je meekrijgt op jouw fitness-wagen, hoe makkelijker het jezelf maakt.

23) Meld je aan bij een actieve club of zoek vrienden die aan beweging doen. Uiteraard kan je naar de gym gaan of bij een kickboksschool, maar ook minder intensieve beweging is goed. Jeu de boules, bowlen, midgetgolfen, wandelen, Pokémons vangen, salsadansen, you name it. Naast dat je meer beweegt, leer je andere mensen kennen en wie weet kan je zo nog meer mensen aan je fitnessteam toevoegen!

24) Spreek je regelmatig af met vrienden om ergens te gaan hangen, of voor een zuipvakantie? Misschien kan je ze overtuigen om eens iets actiefs te doen! Verrassend vaak zijn veel daar prima voor te porren, maar hadden ze er zelf nog niet over nagedacht.

25) Heb je (jonge) kinderen? Vaak hoef je dan niet eens iets te bedenken, want zij komen zelf wel met een of ander spel om te doen. Tikkertje, naar de speeltuin… Doe met ze mee in plaats van op de bank ernaast zitten en ondertussen op je telefoon klooien. Wanneer je geen kinderen hebt, zou je met de kinderen uit de buurt kunnen afspreken, maar misschien komt dan op gegeven moment de politie aan je der om je één en ander te vragen over je bedoelingen…

26) Kan je geen menselijke teamgenoten vinden? Om meer in beweging te komen, kan je een huisdier nemen en daar actief mee spelen. Een hond is voor de hand liggend omdat je die uit moet laten, maar ook konijnen kunnen kunstjes en oefenen met je konijn kan een leuke motivatie zijn om van de bank af te komen.

27) Mocht je echt niemand bij je team kunnen krijgen of nog extra support willen, dan kan je online op zoek gaan naar mensen met dezelfde interesses! Tegenwoordig barst het van de sites en online groepen voor elke hobby die je maar kan bedenken. Zeker voor mensen die aan hun gezondheid willen werken, dus sla je slag, want ook wat online contact voor sociale steun kan een hoop wonderen doen voor je doorzettingsvermogen.

 

 

 

CONCLUSIE:

Veranderen is een vorm van topsport en het is daarbij belangrijk om je focus te behouden, zodat je niet opgeeft en weer terugvalt in je oude gewoontes. Jezelf veranderen is één ding, maar wil je blijvend veranderen zal je (jouw interactie) met jouw omgeving óók moeten veranderen.

Hoe beter je de wereld waarin je leeft kan inrichten zodat deze méér bijdraagt aan wat je wilt bereiken, hoe makkelijker jouw verandering wordt en hoe groter je kans van op een blijvende verandering wordt.

Besef goed dat ook dit onderdeel van verandering veel moeite en tijd kost, maar ook hier geldt dat hoe meer je ermee bezig bent, hoe makkelijker het je afgaat! Blijf oefenen en blijf werken aan jezelf én je omgeving!

– Carlo

Bronnen:

Wilskracht:

1) Milyavskaya M (2017), Inzlicht M. What’s So Great About Self-Control? Examining the Importance of Effortful Self-Control and Temptation in Predicting Real-Life Depletion and Goal Attainment. Social Psych & Personality science. First Published January 19, 2017

Deel dit Bericht

Laat een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*