3 REDENEN WAAROM JE ZONDER SQUATPAD MOET SQUATTEN

Carlo Kapojos/ juni 23, 2018/ Geen categorie/ 0 comments

De squat is een geweldige oefening om vele redenen, maar het plaatsen van de zware barbell op de rug kan wat oncomfortabel voelen. Gelukkig zijn er squatpads: ronde kussens die je om de barbell kan doen zodat de stang wat comfortabeler op je rug ligt. Maar is het aan te raden om zo’n kussen te gebruiken? Is het alleen maar stoerdoenerij om hardcore zonder ‘pussy pad’ te squatten, of zijn er meer redenen waarom je een elite powerlifter nooit met zo’n kussen een nieuw record zal zien squatten? Lees snel de 3 redenen waarom je zonder squatpad moet squatten als jij het maximale uit je squats wilt halen!

 

1. Stabiliteit:

Het allerbelangrijkste voor het uitvoeren van welke heavy lift dan ook is STABILITEIT. Hoe stabieler jij bent, hoe krachtiger je bent. Daarom is het bijvoorbeeld zo belangrijk om ‘voorspanning’ te creëren in je lichaam door goed te bracen, je bil –en rugspieren ‘aan te zetten’ en flink diep in te ademen zodat je hele lichaam een stevig geheel wordt met minimale speling. Je wilt dat de stang zo vast mogelijk aan je ‘hecht’ en daarvoor heb je direct contact nodig tussen jouw lichaam en de stang. Door een rol tussen jouw lichaam en de stang te plaatsen, creëer je een extra ‘tussenstation’ dat óók nog gecontroleerd dient te worden. De rol zal namelijk geneigd zijn om te willen bewegen en zorgt daarmee voor extra speling en dus minder stabiliteit.

De stang dient zo gefixeerd mogelijk te liggen, met zo min mogelijk kans op verschuiven of rollen omdat elke onverwachte en ongewenste extra beweging waar dan ook in de squat opgevangen dient te worden ergens in de rest van je lichaam. Denk voor het gemak aan dat je je onverwachts verstapt: je spant dan van schrik opeens allerlei spieren aan en hebt dan vaak in de uren (soms dagen) erna nog last in spieren waarvan je ervoor niet eens wist dat je ze had. Stel je dat nu voor met 100 kg (of méér) op je rug en dat je daar een onverwachtse beweging moet zien op te vangen – zéér onwenselijk!

 

2. Bovenrug, nek -en rugspieren activeren

Met de rol om de barbell moet je óf je hoofd ver naar voren brengen, en/of je bovenrug bovenmatig bollen én dus ook je ellebogen bizar ver naar achteren liften om de stang op de plek te houden. Het activeren van de grote rugspieren (m. Latissimus Dorsi) is essentieel om de rug maximaal te fixeren bij de squat en het  omhoog gooien van de ellebogen en het overdreven bollen van de bovenrug zorgen er beiden voor dat je je grote rugspieren niet volledig kan activeren.

Bovendien zorgt het naar voren brengen van het hoofd ervoor dat je je bovenrug überhaupt niet meer kan opstrekken, waardoor je je zwaartepunt meer verplaatst naar de voorvoet.

Met squatpad word je gedwongen in een overmatige bolling met opgetrokken ellebogen en is er kans op speling van de barbell (bovenste 2 plaatjes), terwijl je zonder squatpad (onderste plaatje) de stang maximaal kan fixeren op de rug met een goede rug, schouder –en nekpositie.

 

3. Zwaartepunt verplaatsing

De barbell dient bij elke vorm van barbelltraining in een zo verticaal mogelijke lijn op en neer te bewegen om maximaal je spieren aan te spreken, geen onnodige stress op je gewrichten te geven en om zoveel mogelijk kracht te kunnen genereren. De meest ideale positie hiervoor is wanneer de barbell en jouw lichaamsgewicht zich boven het midden van je voet bevindt.

Door het gebruik van een squatpad verplaatst je zwaartepunt zich meer naar achteren, doordat de barbell zich verder van je lijf bevindt.

Door de squatpad wordt de barbell verder van het lichaam af geplaatst, waardoor de balans verstoord wordt.

Je zal deze verstoring hoe dan ook moeten opvangen om niet om te vallen door een of meerdere van de volgende compensaties::

  • – overmatig voorover leunen met je onderrug of heupen
  • – overmatig voorover buigen met de bovenrug/schouders (zoals hierboven uitgelegd)
  • – de knieën onnodig ver naar voren duwen
  • – de enkels extreem ver buigen
  • – op je voorvoet / tenen steunen, waardoor je hak van de grond komt

Dit ga je vooral merken wanneer je een serieus gewicht gebruikt (uiteraard kan je met een te licht gewicht makkelijker jezelf voor de gek houden) en je ook daadwerkelijk probeert om de squat op volledige ROM (Range Of Motion) uit te voeren, waarbij de bovenkant van je bovenbeen parallel is met de grond – oftewel: je heupen net iets lager zakken dan de bovenkant van je knieschijven van de zijkant gezien.

De verstoorde balans zal je moeten opvangen door op één of meerdere punten je lichaamsgewicht meer naar voren te gooien en richting de voorvoet te leunen, wat ten kost gaat van je stabiliteit en je kracht

 

Wanneer kan je dan wél een squatpad gebruiken?

De squat is een zeer technische oefening, waarbij elke minimale verandering (plaatsing van de barbell, plaatsing van de voeten, diepte van de bewegingsuitslag, etc.) een enorme impact heeft op de uitvoering en daarom is het zeer af te raden hier een squatpad bij te gebruiken.

Bij andere oefeningen, zoals een heupbrug, is het totaal geen probleem om een squatpad – of zelfs nog veel dikkere Squat Sponges – te gebruiken, omdat deze de uitvoering van de oefening niet negatief beïnvloeden. Hierbij raad ik het zelfs aan, omdat anders de oefening gewoon ondragelijk wordt vanwege de pijn en de blauwe plekken die je op je heupen gaat krijgen!

 

Conclusie:

Wil je het maximale uit je squat halen voor spiergroei, krachtontwikkeling, of gewoon om beter te kunnen squatten? Leer jezelf dan direct aan om géén squatpad te gebruiken. Het duurt 1-2 weken en dan ben je gewend aan het ‘ijzer op je rug’, dus bijt jezelf er even doorheen!

Succes & Happy Squatting!!

– Carlo

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*